Kippen houden

Kippen houden

Goed nieuws!

Kippen houden is geen intensieve bezigheid!  Voor een gemiddeld gezin volstaat het om 2 à 3 kippen te houden om in de dagelijkse behoefte aan eieren te voorzien.  

De kippenren en het nachthok

Het is belangrijk dat kippen 's nachts in een afgesloten nachthok zitten.  Dit ter bescherming tegen vossen en marters, die graag een kipje lusten.

Ofwel sluit je het kippenhok 's nachts volledig af, ofwel maak je de draad rond de kippenren 2 meter hoog en 40 cm onder de grond.  Voor het afsluiten van het nachthok bestaat een automatisch systeem. (ANTI FOX)

Een binnenhok van één vierkante meter volstaat om de kippen te huizen.  Per kip moet je een kippenren (het buitenhok) voorzien van twee vierkante meter.

Voeding

Het volstaat om je kippen elke dag een handjevol graan en vers water te geven. Vier kippen drinken makkelijk een liter per dag. Ze zijn ook verzot op grasmaaisel en keukenrestjes, met uitzondering van dierlijk afval. Op een jaar verwerkt één kip makkelijk vijftig kilo afval.

Onderhoud hok

Zorg in het hok voor een rustig hoekje waar de kip haar eieren kan leggen. Slapen doen kippen op een stok.  Deze mag niet te smal zijn, zodat hun pootjes niet in kramp gaan.  Voorzie een strooien nestje in het hoekje waar de kip haar eitjes legt.

Geef het hok regelmatig een schoonmaakbeurt, haal de mest weg en leg vers hooi of een laag houtkrullen. De kippenmest is ideaal voor de composthoop.

Rode vogelmijten of bloedluizen komen wel eens voor in het kippenhok. Deze kan je bestrijden door de kieren van het hok en de uiteinden van de zitstokken te besproeien met een biologisch product tegen deze parasieten.

 

,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x